operated under Double R Services Enterprise (1893175-X)

ROSECRAFT ON TV

Al- Fatihah

Just nk share ngn u all semua yang atuk saya (chaq') telah kembali ke rahmatullah semalam (Sabtu 29.01.2011) kira2 10 hari sebelum genapnya setahun pemergian nenek (tok) pada 9.02.2010 tahun lalu.

Pemergian Chaq ini amat mengejutkan kami sekeluarga kerana Chaq sebelum ini berada dalam keadaan yang sihat. Selama hampir 4thn dia menjaga Tok yang terlantar sakit akibat dari serangan stroke, Chaq dikurniakan kesihatan yang baik oleh Allah s.w.t . Cuma kadang2 Chaq mengalami penat (lelah) yg tidak teruk.

Pada Khamis malam lepas, 27.01.2011 kira2 pukul 9pm, aku yg baru saja selesai membeli brg2 dapur di Giant mendapat panggilan telefon dari Along mengatakan Chaq dimasukkan di CCU, Hospital Sultanah Bahhiyah Alor Star akibat serangan jantung.

Aku,suami, adik2 n seorang my causin  bergegas pulang ke kampung pada malam itu jugak n kami sampe disana kira2 kul 6am. Tp pihak hostiptal tidak membenarkan kami masuk melawat. Kami pun pulang kerumah dahulu.

Aku buat keputusan untuk tunggu Chaq dihospital pada malam itu. Dalam kul 4pm kali kehospital n dpt melawat Chaq. Aku x dpt menahan sebak melihat keadaan Chaq. Info daripada Staffnurse yang dipertanggungjawabkan menjaga Chaq, Chaq berada dalam keadaan stabil walaupun jantungnya amatlah lemah pada masa tu dan buat masa itu hanya bergantung pada mesin. Kami sekeluarga mmg mengharapkan agar chaq kembali pulih.

Kira2 kul 6.30am Sabtu, mak guard yg menjaga pintu masuk CCU memanggil aku n suami masuk. Trus dada aku berdebar2. Sampai dibilik Chaq, doktor memberitahu yg Chaq telah colaps td dan dorang dh buat CPR n inject adrenalin untuk menguatkan kembali jantung Chaq. Dorang nk keputusan sama ada kami mahu dorang buat mcm tu lg kalo jantung Chaq colaps sekali lg.

Sebagai cucu aku xdpr nk bg keputusan yg mutlak, so aku pon tepun la Pakcik aku n mintak dia dtg hospital secepat mungkin kerana rumah dia yg paling hampir ngn hospital. Sementara itu aku dh kol Along suh dia bwk abah, mak n adik2 dtg hospital segera sbb Chaq dh makin kritikal.

Sementara menunggu kedatangan dorang, hampir 5 kali Chaq colaps n aku pada ketika itu seperti terpinga-pinga. Ada 1 ketika aku pegang hp n xtahu no sapa aku nk kol. Air mata berjurai2...dada berombak kuat...my husband berada disisi mententeramkan aku.

aku n suami dibenarkan berada disisi Chaq n aku membisikkan kalimah Allah ditelinganya...

N my uncle take too long to arrived. 3 time i called them n yelled at them..."awat lambat sgt nih? pasai pa yg bru nk naik keta...dh lama dh adik kol suh mai!!!"

And for the 3rd time the doctor called me and explain Chaq nyer condition. His heart mmg dh fully rosak. Nothing else we can do. The doctor also told me yang based on his experiance my chaq will not be survived. i ask them to stop doing CPR just the medicine only n ask them to do what ever they can in their very best. 

After the very longggggg 30minutes finally my Uncle arrived. We all decide xnk seksa chaq lg...jika Allah dh nk amik my Chaq, we have to let go...everyone in the room was crying...my abah still on the way from Perlis. Semalam he stay at the hospital until 1am n i asked him to go back since bukan boleh masuk tgk Chaq pon n my abah pon not very well. My abah penah kena stroke n took him 1year to recover. But now still under medicine.

Around 7.30am the doctor announce that my Chaq meninggal. A few minutes after that Pak Long pon sampe. I dont know what took him so long coz dia n pakcik tgal dlm taman yg sama. Chaq live with Pak Long for the pass 4 years.

Chaq selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kg. Hijrah, Jitra Kedah bersebelahan dgn kubur Tok. Semoga Roh Chaq dicucuri rahmat Allah n ditempatkan di syurga bersama org2 yang beriman. Amin.

Walaupon sedih dgn pemergian Chaq tp aku puas hati sbb aku dapat bersama2 Chaq ketika akhir hayatnya n aku sempat membisikkan kalimah Allah ditelinga Chaq sebelum dia menghembuskan nafas terkahir. Cuma aku terkilan Abah xsmpt berjumpa Chaq.

Buat pertama kalinya, sepanjang hidup aku selama 32thn ni, inilah pertama kali aku melihat Abah menangis...

Craft Marathon!!!

since my last entry, me agak xder mood nk menjahit..bukan aper byk brg dh abis...tp semalam semangat dh kembali membuak2 sbb brg2 yg me order dr Tamu Jaja dh sampai....yeay!!! malam ni boleh la marathom tuk siapkan order dr kwn2 my sis kt uitm tuh...


Yg ni plak free gift dr Tamu Jaja, thanks Kak Ja...


Disebabkan smlm agak semangat, me pon kemas2 skit ruang menjahit me tu..1 ruang kecil dlm bilik me je...nasib en.suami very understanding tuk me guna ruang tu...dia ckp kalo betul2 rajin menjahit n bersungguh2 n bukan hot2 chicken shit nnt dia akan wat kan 1 ruang khas menjahit tuk me...yeay!!! i lebiu very strong la en.Suami...hihihi


Pastu ni plak hasil try n eror quiling...me mmg dr dulu suka wat card tuk besday ka good luck ka tp tuk my BFF n family je...sekali jumpa lak teknik quiling ni...tp susah gak nk gulung2 tu...nk wat bg jd bentuk2 lg...





ok...thats all for now...nnt me update lg...

Craft hectic week!!!


*29 key chain
* 1 pencil case
* HP case

chaiyok 3x!!!!

Ohh la la...

salam semua,

last week received call from my sis yg study kt UITM Shah Alam, she gave me list of key chain order from her frens...me was shock...ada la dlm 35 ketoi key chain with difference shape...org ckp rezeki jgn ditolak musuh jgn dicarik...even though dlm my previous posting me tgh dlm dilema either yg 100% commercial or not, me think terima je la order tu...mlm2 kat umah pon bukan ada wat ape...lps dinner duk lepak je dpn tv sementara nk tggu mata terpejam lena...huhuhu

barang2 mmg xder stok...kain felt je ada...ring key chain ada la dlm 6 je...tepaksa la me g shopping jap ( online shopping je)...hehehe

on Friday g amik my sister (routine for every week), me dh plan nk mintak tolon dia guntingkan felt ikut shape so senang la me nk jahit nnt...

sementara dia jahit me nk siapkan order kwn opis me...5 bijik kotak pensel...huhuhu

alhamdulillah, 2 hari betungkus lumus siap la 5 bijik pencil case tu n 6 bijik key chain...

ape2 pon just enjoy the pic!!!


1. Order from my colleague Miss Linda









2. Order from my sister frens ( part 1)
- 6 down 29 to go ---> chaiyok!!!






my 2nd order : Key chain & Coin purse for my niece friends

setelah betungkus lumus 2 hari ni, akhirnya aku berjaya siapkan order dr kwn2 niece aku...just enjoy the pic yer...nk g kemas2 dapur jap...





 hp charm ni free gift coz si Faqihah ni order 4 key chain...



bookmark ni present for my nieces...

For my Sis : Miss R

hi All,

kali nk nk tunjuk apa yg I buat untuk my sis...fink color..hihihihi


sekarang ni tgh siapkan tempahan key chain dr kwn2 my niece..xsangka plak kwn2 dorang bekenan ngn keychain n coin purse yg I buatkan tuk dorang...tp me belum terpikir nak jalankan bisnes ni ngn serius lg sbb takot xmampu nk handle byk benda dlm 1 masa...maybe tempahan yang sikit2 n x urgent boleh la kot...tempahan dr teman2 rapat...not 100% commercial...

2011

hye all,

bru ada kesempatan untuk menulis...seminggu 2 ni asik jadi pemerhati je...maybe belum terlewat untuk wish u all HAPPY NEW YEAR...may all your dream come true this year...

just nk share a few thing that happened to me on last week of December. 1stly, i dah dpt mesin jahit..xder la yg canggih2 sgt..cukup la untuk jahit suar my hubby yg koyak...mesin jahit ni present from my Dad for being a good daughter to him...hihihi...perasan...Thank You very much Abah...I love u soooooo much...tp kalo xsebab mesin jahit tu Adik mmg sayangggggggggggggg sangat kt Abah...mesin jahit tu pilih sendri Brother NV30...mcm2 gak boleh jahit sebenarnya...tp lum explore habis lg...

gambo mesin xder...lupa nk amik...just amik gambo Thread Cather n Pin cushion yg I buat je...tp teselit gak gambo mesin tu...hihihi



nk tgk gambo my Abah, leh klik kt SININ...


2ndly, kat bwh ni hasil kerja tangan I sepanjang cuti Chrismas n New Year last week..ini je yg sempat buat coz bwk my Mom n my Sis g shopping sampe 3 hari berturut2...hihihihi

hp case for my hubby

hp case for my brother - leh selit kt tali pinggang...lupa nk amik gambo back side

wrislet for my sis

hp case & wrislet ni wat dr leather beli kt Tamu Jaja

lastly hardisk case...pink color...hehehehe

esok me n hubby akan ke KK for our 3dr hanimun..ni la keje org yg lum ada anak...g hanimun berdua je le...rabu bru balik...tp igt mcm nk bwk je brg2 jahit ni kot2 ada masa jahit kt hotel time lepak2 tu...tp ade ke time lepak??? as usual we all kalo g melancong tema nya JALAN JALAN CARI GAMBAR...hehehe

wish u all selamat berhujung minggu...enjoy your weekend!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © Rose Sew & Craft 2011 | All rights reserved | Blog Design by Krafty Palette.